MKS historia i snabba drag
Bildandet av Mälarhöjdens Kanotsällskap, MKS skedde den 13 mars 1946 hemma hos Hans Lindvall. Grundarna var Ragnhild "Uppsala" Palmqvist (Gille), Hans "Tick-Tack"Lindvall, Nils "Prånglarn" Hansson, Börje Lindberg, Olle "Panik-Olle" Palmqvist (Svensson) och Åke "Pilliano" Hedenskog, med Åke som förste ordförande.
Alla ingick i styrelsen utom junioren Hans Lindvall som därmed kom att bli MKS förste medlem. "-någon måste ju vara medlem", menade Hasse.
Den 27 mars skrev MKS ett hyreskontrakt med markägaren till Pettersbergsvägen 54. Hyran var på 200 kronor per år och löptiden var tillsvidare, med ett års uppsägning.
Nu var det bråttom med att få ner pålar till uppdragnings-bryggan innan isen försvann. Vimplar syddes och MKS var ett faktum!!!
På den tiden var det segelkanoter som gällde (därav namnet kanotsällskap) och då behövdes uppdragningsbryggor. Den första tiden hade man bara ett fyrmanstält som klubbhus, men med tiden växte behovet av ett riktigt klubbhus. Vilket också byggdes med möda och list för att inte stöta sig med grannarna...
I april 1952 lyckades MKS komma överens med markägaren Larsson om att få köpa loss tomtmarken för 5000 kronor.
MKS utvecklades till en ledande kappseglingsklubb. Vad gällde kappseglingarna rörde det sig alltid endast om en segling varje helg och inte som idag flera seglingar under såväl lördag som söndag. Man seglade också i samlad trupp till och från seglingarna vilket gjorde att ut- och hemseglingarna blev som hårda kappseglingar i sig.
Hösten 1968 brann klubbstugan ner. 1971 byggdes det klubbhus som idag bildar övervåning på huset (mer om det längre fram). Ett flertal båtar eldhärjades och verksamheten stannade upp ett tag innan det dök upp nya båtar och seglare.
MKS seglare har ofta stått på prispallen både nationellt och internationellt, i flera olika klasser under de snart sextio år som vi funnits.
Båttyperna, seglarna och tävlingarna har varierat genom åren, det enda som bestått är MKS-andan. Det är ju så lätt att tro att det alltid varit och alltid kommer att vara som det är idag
När du läser vidare blir du varse att det skett en hel del i MKS genom årtiondena.
Stranden vid Fridhem år 1907, som 40 år senare skulle bli MKS.